Wat kunt u doen in de streek?                                                                           

Laat u verrassen door al het moois dat Sainte-Ode te bieden heeft langsheen leuke, sportieve en culturele activiteiten. 

 

Kunstroute van Orti 

De kunstroute van Orti is een grensoverschrijdend project met als doel de artistieke en toeristische troeven van draslanden in de kijker te zetten. Het project, dat overzien wordt door het Natuurpark van de twee Ourthes, heet 'Itinérance aquatique' of 'waden door het water' en wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. De natuur inspireert en dient als model en als materiaal. Voor deze route hebben vijf artiesten die gekozen werden om hun creativiteit en vaardigheid een artistiek parcours gecreëerd met negen originele kunstwerken die volledig geïntegreerd zijn in de omliggende natuur. De route is het hele jaar lang toegankelijk en gratis. U kunt een flyer vragen aan de toeristische diensten of in het gemeentehuis. De route is +/- 3,5 km lang en is niet intensief. U vertrekt aan de barbecueplaats van Orti. Als het regent, is het aangeraden om botten of laarsjes te dragen. Wees extra attent tijdens het jachtseizoen.  

Het domaniaal natuurreservaat van Orti

Het reservaat beslaat maar liefst twintig hectare aan drasland. In 1900 werd er een siervijver aangelegd, maar vijftig jaar later werd die helemaal aan zijn lot overgelaten. Er stroomt permanent water in de vijver en het overtollige water loopt verder in de Laval, een zijrivier van de westelijke Ourthe. Na verloop van tijd groeiden er bomen langs de oevers en verschenen er overal sparren. De stormen van 1990 hebben echter een groot deel van die sparren verwoest. Dankzij het kappen van de naaldbomen en 'Life Loutre', een project dat het Natuurpark van de twee Ourthes tussen 2005 en 2011 voerde, kon de streek grotendeels in zijn glorie worden hersteld. 

De toeristische organisatie en de dienst Werken van de gemeente staan in voor het onderhoud van het wandelpad en het looprooster. 

Aan de ingang van het reservaat vindt u een barbecueplaats met tafels, banken, spelvoorzieningen, een dak, een petanqueterrein, een boomgaard en een bijenstal. U kunt gratis een barbecue reserveren via de toeristische dienst. Bel naar het nummer 061/32.88.01. Per barbecuegrill moet u een waarborg van € 50 betalen. U krijgt dat bedrag terug als u de grill volledig schoon teruggeeft. 

 


Totemus-schattenjacht 

Ga op schattenjacht en ontdek onze streek! De schattenjachten van Totemus combineren leuke spellen met geocaching. Zo bent u zeker van een stevige portie sport, cultuur en avontuur op een wandeling die de rijkdommen en ambachten van Wallonië in beeld zet (sprookjes en legendes, kunst, gastronomie ...). U kunt kiezen uit verschillende wandelingen van verschillende niveaus. De Totemus-app is bovendien helemaal gratis en 365 dagen per jaar beschikbaar, zodat families en vrienden van alle generaties kunnen genieten van een originele en onvergetelijke ervaring! Het hoofddoel van de schattenjachten is om het Waalse erfgoed op een ludieke manier in de kijker te zetten. U kunt namelijk 'toteez' winnen en dan inruilen voor cadeaus! Voor elke schattenjacht die u speelt, kunt u totems verzamelen en punten of 'toteez' verdienen. Die toteez kunt u dan in de cadeaugrot inruilen voor cadeaubonnen bij partners. De schattenjacht in Sainte-Ode begint op de barbecueplaats van het natuurreservaat van Orti.  

Gastronomische wandeling 

De toeristische dienst van het Pays de Bastogne en zijn partnerorganisaties hebben een nieuwe, zomerse activiteit gelanceerd! Vanaf 1 juni 2021 kunt u genieten van een gastronomische wandeling. Het idee is heel simpel: u reserveert een rugzak vol streekproducten en trekt op een adembenemende wandeling die speciaal voor de zomermaanden werd uitgestippeld. Eén rugzak is geschikt voor twee personen en bevat allerlei producten voor een smakelijke pauze tijdens uw wandeling. Op het menu: schijfjes Ardense worst, blokjes kaas uit het Pays de Bastogne en plakjes hesp uit Bastenaken. In de zak vindt u ook twee lokale bieren die u op voorhand zelf kunt kiezen. U heeft keuze uit Airborne, Vatch’Hot, Odacieuse, Criminelle een Hoeg’Ardene. U krijgt ook waterflessen mee en alles dat nodig is om van een heerlijke maaltijd te genieten: potjes, een kop, tandenstokers, servieten en een flesopener. Zodra uw zak klaar is, kunt u kiezen uit vier prachtige wandelingen door Bastenaken (2,5 km – 7,9 km – 9 km) of Sainte-Ode (6,6 km). Elke wandeling laat u uitgebreid kennis maken met het gevarieerde Ardense landschap. Er zijn ook verschillende picknickplekken langs het parcours. De wandeltocht is beschikbaar op papier of via GPX-track, zodat u de weg ook rechtstreeks vanop uw smartphone kunt volgen. Tijdens deze wandeltocht wandelt u niet over de traditionele wandelpaden. Een originele en smakelijke manier dus om de streek rond Bastenaken te (her)ontdekken! Om te reserveren, kunt u een mail sturen naar [email protected]. U moet minstens 48 u. op voorhand reserveren. Eén rugzak voor twee personen kost € 15/persoon. Gelieve ook de datum en het uur waarop u wilt wandelen aan te geven in uw mail, alsook het streekbier dat u wilt drinken en de gemeente (Bastenaken of Sainte-Ode). Deze wandeling wordt gelanceerd op 1 juni 2021, maar u kunt nu al reserveren!   

 De Kapel van de Goede Dame 

Lang geleden, in de eeuw van de heiligen (7de eeuw), leefde er een gemeenschap van maagden in een uithoek van het grote Freyrbos. Elke avond luidde de gemeenschap een bel, zodat verdwaalden de heilige plek konden vinden en er onderdak vragen. Op een winternacht, vond een bende bandieten het toevluchtsoord en genadeloos sloegen ze toe. Ode overleefde als enige het vreselijke bloedbad. Ze trok zich terug als asceet en installeerde zich niet ver van Lavacherie, een dorpje waar ze regelmatig naartoe ging om wat houtskool te vragen. Op een dag, wanneer Ode haar ronde doet, wordt ze snel afgewimpeld door een nieuwkomer in het dorp. Diezelfde avond wordt de vreemde overvallen door een mysterieuze ziekte die hem volledig blind maakt. De volgende dag gaat hij vol berouw naar de jongedame en geeft hij haar wat ze vroeg. Ode zegt daarop dat hij zijn ogen moet wassen met water uit de stroom die ze zonet uit de rotsen heeft laten ontspringen. Als bij wonder kan de man opnieuw zien. Vele eenzame jaren later, sterft Sint-Ode. Ze wordt teruggevonden in haar woning terwijl ze op haar knieën zit en naar een klein kruisje tuurt. Wanneer men dichter bij haar probeert te komen, weerklinkt er een luide donderknal die de berg doet schudden. En het lichaam van de dode vrouw is verdwenen. De inwoners van de streek geloven dat de heilige vrouw nog steeds in haar huis woont. Wanneer er mist opkomt, zeggen ze dat de Goede Dame 'rookt' en geloven ze dat er regen aankomt. Vóór 1572 was er nog geen sprake van een gehucht met de naam Saint-Ode. Het is pas in 1572, wanneer de rekenkamer een subsidie afgeeft voor de bouw van een "smederij en oven voor het splitsen en slaan van ijzer" aan een zekere Jehan Piret, een man uit Brabant, dat de naam voor het eerst genoemd wordt. Jehan Piret weet dat ijzerbewerking veel gevaren inhoudt en plaatst zijn smederij onder de bescherming van de heilige Ode. Het is ook hij die het beroemde sanctuarium en de fontein laat uitbouwen. Vandaag bestaat de bron nog altijd en het water wordt opgevangen in een klein bassin in de vorm van de schelp aan de linkerkant van de kapel. Heel wat bezoekers wassen hun ogen nog met het miraculeuze water. Als het weer niet tegenzit, wordt er elk jaar opnieuw ook een pelgrimstocht naar de kapel georganiseerd, telkens op de eerste zondag van mei. Passeer zeker eens in de buurt van de kapel en wandel verder naar een iets hoger gelegen uitkijkpunt. U zult niet ontgoocheld zijn!  

 "Sainte-Ode, terre de nature et de mémoire" 

bezoeken die deze trieste gebeurtenis herdenken:

 - Place du 194th Glider Infantry Regiment in Houmont
 - Monument van de 17th Airborn Division en zijn glas-in-loodraam in Houmont
 - Monument van de 326th Airborne Medical Company aan de Hinck-barrière
 - Place Sainte-Mère-Eglise
 - Kerkhof van het NVOK in Aviscourt
 
Het Pays de Bastogne telt heel wat musea, kerkhoven en herdenkingssites. Meer informatie vindt u via deze link.

Nuttige Links

Officiële website van het toerisme in Belgisch Luxembourg

De Ardennen 

Onze Ardense identiteit is meer een levenswijze. We delen dezelfde waarden zoals dapperheid en weerstand en we zijn zeer gehecht aan onze afkomst. We houden van een babbeltje, van gezelligheid… Wij heten je dan ook van harte welkom in de Ardennen: bienvenue, Wilkommen of Wëllkomm!