A-A+
Ajouter aux favoris
Afdrukken

NIEUW

Ardenne Nordic Park, het eerste nordic walking park in Belgisch Luxemburg

Het Ardenne Nordic Park is het eerste park, de eerste plek in de provincie Luxemburg die geheel is toegewijd aan nordic walking.  

Beoefent u nordic walking en wilt u het nieuwe park in Belgisch Luxemburg ontdekken? Heeft u altijd al eens uw favoriete sport, nordic walking, in de Ardennen willen beoefenen? Dan is het Ardenne Nordic Parc een echte aanrader om te bezoeken!Bij het ontwerpen van de routes in Sainte-Ode hebben wij aan u, nordic walkers, gedacht. Beoefent u nordic walking individueel of bent u de verantwoordelijke van een groep of club? Wilt u een initiatie, een dagtocht of een geheel verblijf organiseren? Het Ardenne Nordic Park is de ideale locatie voor activiteiten en bedrijfsincentives. 

Welke routes zijn er?

De verschillende routes vertrekken vanuit Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie. Vanuit diverse hoeken kunt u onze gemeente verkennen. De routes zijn aangevuld met een speciaal circuit: het Nordic Training Circuit. De routes zijn te vinden en te downloaden op internet (zie verder op deze pagina).   
 

Ardenne Nordic Park Sainte-Ode België

 

Dit circuit is toegankelijk en eenvoudig voor beginners. De route is ideaal voor wandelaars die graag hun techniek willen verbeteren, en voor instructeurs die een kennismakingstocht willen organiseren met extra aandacht voor de techniek. Het circuit ligt midden in de natuur, in de rustige omgeving van het natuurreservaat van Orti in Amberloup. Dit gebied is aangelegd door het Natuurpark van de Twee Ourthes. Onderweg komt u een deels overdekte barbecueplaats, een bowlingbaan en een boomgaard van oude fruitbomen tegen.

Le Tour du Rancourt bestaat uit twee lussen. De kleinste lus is een zeer gemakkelijke en vlakke route langs weilanden en bos. De tweede lus heeft meer niveauverschil waardoor deze moeilijker wordt. Ze loopt langs het beekje van Rancourt en doorkruist het dorp Tillet. 

Deze Nordic Walking route loopt vooral door landelijk en agrarisch gebied en is een echte onderdompeling in de natuur. Tijdens het traject van het dorp Amberloup naar het natuurreservaat van Orti heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. Door de dorpen Aviscourt en Lavacherie loopt de route over een voormalig treinspoor.  

Deze Nordic Walking route ligt in het meest noordelijke gedeelte van het Ardenne Nordic Park en loopt in de richting van de kapel van de Bonne Dame. Ze loopt voornamelijk door het bos en onderweg kunt u genieten van adembenemende vergezichten en een prachtig landschap. 

Deze route vanuit het dorp Houmont doorkruist de vallei van de Laval en loopt door de dorpen Fosset, Renuamont, Rechrival of Gérimont. Onderweg geniet u van schitterende vergezichten. De paden zijn in een uitstekende staat zodat u nordic walking in een rustig tempo kunt beoefenen.

Hoe kunt u de routes volgen?

Alle routes van de gemeente Sainte-Ode, partner van de Grande Forêt de Saint-Hubert, zijn te vinden op de website www.lagrandeforetdesainthubert.be en zijn gratis te downloaden op uw smartphone via de app SityTour / SityTrail.

De VVV van Sainte-Ode is ook partner van het Natuurpark van de Twee Ourthes. De routes zijn ook te vinden op andere websites zoals www.cirkwi.com en op de site van de VVV (www.sainte-ode-tourisme.be) onder de rubriek ‘Bewegen’.

De aangeboden routes voor nordic walking in Sainte-Ode lopen via diverse lokale routes. Wij raden u dan ook aan om naast de folder “Ardenne Nordic Park” ook de wandelkaart van Sainte-Ode aan te schaffen. Deze wordt verkocht voor 8 EUR/stuk en is bij de VVV Sainte-Ode of in de plaatselijke shops/gelegenheden verkrijgbaar.

Ardenne Nordic Park wandelroutes

Hoe bereidt u zich voor op de volgende Nordic Walking uitstap in Sainte-Ode? 

Deze nordic walking routes en daarnaast alle bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden en restaurants binnen de gemeente zijn te vinden op: www.sainte-ode-tourisme.be. 
De folder “Ardenne Nordic Park” plus de overige promotie van de regio (de Z-card “Sainte-Ode Destination de Charme”) zijn via de VVV verkrijgbaar.
Surft u op onze websitesite dan ziet u dat Sainte-Ode een ruim aanbod aan accommodaties van hoge kwaliteit heeft voor vakantiegangers. Zoekt u een camping, een landelijk verblijf, een hoevevakantie, gemeubileerde vakantiewoningen, gastenkamers of een hotel? Alle opties zijn mogelijk. Bovendien ligt de gemeente Saint-Ode midden in het hart van de Ardennen en is dus een ideale plek om wandelen te combineren met toeristische bezienswaardigheden en lekker eten! 

Een idee voor een programma?

Dag 1: aankomst in een verblijf op vrijdag, wandeling “Le Tour du Laval (18,5 km)”
Dag 2: Wandeling “Le Tour du Rancourt (7,4 km)”, lunch in een van de horecagelegenheden in de gemeente, gevolgd door een bezoek aan Bastogne (musea over de Slag om de Ardennen), aan Fourneau Saint-Michel (het openluchtmuseum over het landsleven in Wallonië) of aan La Roche-en-Ardenne (kasteel).

Ander voorbeeld:

Wandeling “Le Tour d'Orti (9 km)” gevolgd door een lunch in een van de horecagelegenheden of een eigen BBQ/picknick op de openbare BBQ-plaats bij de boomgaard van Orti.
Deze is deels overdekt en voorzien van banken en tafels welke op aanvraag gratis ter beschikking worden gesteld door de VVV.Genoeg redenen om te komen genieten van een dag in de natuur, op slechts 1.30 uur rijden van Brussel!

Worden er lessen gegeven in het Ardenne Nordic Park?

Jazeker! Alle activiteiten die in de gemeente worden georganiseerd staan gepubliceerd in de rubriek “Agenda” op de site www.sainte-ode-tourisme.be.

Exclusief: in het Ardenne Nordic Park worden "Nordic Fitness Matinées" georganiseerd.Nordic Fitness is een combinatie van nordic walking en fitness. Dit is een gevarieerde en dynamische sportieve activiteit, die ook toegankelijk is voor beginners.
Wat houdt de activiteit in? Gewapend met een paar nordic walking-sticks zijn de deelnemers actief in de buitenlucht tijdens een 2 uur durende fitness-sessie, gecombineerd met nordic walking.
De activiteit begint met een warming-up, vervolgens een workshop met aandacht voor het cardio-werk en krachttraining met behulp van sticks (en specifieke sticks: BungyPump). Tot slot vertrekt de groep voor een korte wandeling met ook daarin enkele workouts. Deze sessies staan in het teken van gezelligheid waarbij elke deelnemer binnen zijn of haar eigen grenzen van mogelijkheden aan het werk is.

Hiernaast worden kennismakingstochten, beginnerscursussen, techniekverbeteringen en wandelingen georganiseerd. Deze activiteiten vindt u op de agenda van de site www.ardenne-nordic-walking.be. 

Nordic fitness

Focus op Nordic Walking in Sainte-Ode

Sinds enkele jaren is de gemeente Sainte-Ode actief binnen de wereld van Nordic Walking: kennismaking met nordic walking, beginnerscursus voor de techniek, verbetering van de techniek, wandelingen... 
Sinds 2009 organiseert Ardenne Nordic Walking regelmatig activiteiten. De nodige ervaring werd enkele jaren gelden opgedaan in Italië, waar Nordic walking toen al erg populair was.

Al snel ontstond het idee om een Nordic park te creëren, maar destijds was deze discipline nog lang niet zo bekend als nu. De gepassioneerde leden van ANW hebben zich volop ingezet voor de ontwikkeling en de promotie van deze sport. Ze hebben talloze sessies georganiseerd, zowel in Sainte-Ode als op andere plaatsen (Bastogne, Libramont, Libin, Martelange, Houffalize, Arlon, Saint -Hubert ...) en de sport is nu een heel stuk populairder geworden. Ardenne Nordic Walking is sinds 2009 aangesloten bij de Waalse Nordic Walkingbond (LFBMN).
Sindsdien worden er lessen gegeven aan mensen vanuit de hele provincie en leidt men ook instructeurs op die nu actief zijn in verschillende structuren.Aanvankelijk stelde men regelmatig de vraag: "Ik heb gehoord dat jullie nordic walking activiteiten organiseren, maar wat houdt dit concreet in?". Deelnemers waren vooral nieuwsgierig en wilden graag kennis maken met deze onbekende discipline. 
Tegenwoordig vraagt men eerder: ‘Kan ik deelnemen aan een nordic walking initiatie? Hoe kan ik mij inschrijven?”.

---

Het Ardenne Nordic Park is het resultaat van de samenwerking tussen de VVV Sainte-Ode, Ardenne Nordic Walking en de Maison de la Randonnée-GTA België. Aan de start van het Nordic trainingscircuit bij Orti (Amberloup) zijn 3 panelen gezet: het park (kaart) en de techniek, warming-up en stretching.
De implantatie werd voor 80% gesubsidieerd door het Algemeen Commissariaat voor Toerisme, de overige 20% is gefinancierd door de VVV Sainte-Ode. De uitvoering is mogelijk gemaakt door de medewerking van het gemeentebestuur van Sainte-Ode, welke ook zorg draagt voor het onderhoud van de site. 

 

Ardenne Nordic Park, Orti Ardenne Nordic Park, Orti Ardenne Nordic Park, Orti Ardenne Nordic Park, Orti 

Retour

Top