A-A+
Ajouter aux favoris
Afdrukken

Kerkhoven en monumenten

Monument van de 326ste medische luchtlandingscompagnie ingehuldigd in 2009 in aanwezigheid van veteraan Hank SKOWRONSKI

We zijn in december 1944, in volle onrust van de gebeurtenissen die zullen plaatsvinden rond de omtrek van Bastogne. De 101st Airborne Division, komende uit Frankrijk, zal binnenkort worden ingezet in de regio.
Aangesloten aan deze prestigieuze divisie, bereikt de 326 Airborne Medical Company op 17 december onze dorpen. De voornaamste wegen zijn te druk bezet door de geallieerde eenheden en hierdoor  wordt een veldhospitaal opgericht ter hoogte van de “barrière Hinck” waar op 13 januari 2009 dit monument ingehuldigd werd.
 
Twee dagen later, op de avond van 19 december ’44 stuit een Duitse patrouille, die op zoek is naar de bruggen over de Ourthe, op het veldhospitaal. De strijd breekt los ondanks de aanwezigheid van het rode kruis. Gezien de reeds gevallen slachtoffers en het gevaar voor zijn patiënten en medewerkers, onderhandelt de korpscommandant, dokter luitenant-kolonel David Gold, een overgave met de vijand.

Het ziekenhuispersoneel en de patiënten worden gevangen genomen en overgebracht in vijandelijk gebied. Dit heeft uiteraard ernstige gevolgen voor de hele streek want de 101st Airborne Division heeft geen hospitaal meer.
De slachtoffers worden naar Bastogne vervoerd waar de Geallieerden een voorlopig hospitaal hebben.

Het monument van de “ barrière Hinck” moet ons aanmoedigen om deze gebeurtenissen nooit te vergeten, maar het moet ook een symbool van eer zijn voor al diegenen die ze beleefden, al dan niet ten koste van hun leven.

 

 

 

 

Top