A-A+
Ajouter aux favoris
Afdrukken

Ardennenoffensief 40-45

Een Amerikaanse veteraan op bezoek in Houmont van 22 tot 27 maart 2012

John J./ Schumacher ontving de titel van “1ste ereburger van Sainte-Ode". Hij was lid van de compagnie HQ van het 1ste Bataljon van het 194th Glider (zweefvliegtuig) Infantry Regiment van de 17th Airborne Division.

John J. Schumacher was 18 jaar in 1945 en was lid van het 194th Glider Infantry Regiment, bataljon van het 17th Airborne Division. Op 4 januari kende hij zijn vuurdoop in het dorp Houmont waar een verbitterde strijd plaatsvond gedurende meer dan een week. Na deze strijd bevrijdden de Amerikanen de dorpen Houmont, Rechirval, Hubermont, Millomont, Rechimont, Laval en Renuamont.

Voor onze veteraan was dit een markante periode en daarom wenste hij een paar dagen in Houmont te verblijven gedurende zijn reis door België. Hij ging ook andere plaatsen van gevechten bezoeken o.a. in Duitsland. Met de medewerking van "Animations et Loisirs Houmont",  het Gemeentebestuur, de toeristische dienst van Sainte-Ode, de «  Marcheurs de l'Ourthe et du Laval » en de inwoners van de betrokken dorpen hebben wij onze bevrijder kunnen ontvangen. De terugkeer van John in onze streek was ook mogelijk dankzij de medewerking van de “101st Airborne Division Belgian Friendly”, die sinds 2009 de "Dead’s Man Ridge Walk" organiseert.

Als teken van dankbaarheid voor zijn inzet om de waarden van de vrijheid en de verdraagzaamheid te verdedigen heeft de gemeente Sainte-Ode de naam van de 194th Glider Infantry Regiment gegeven aan de "place de Houmont” waar deze eenheid verbleef gedurende januari 1945. Om John Schumacher te bedanken voor zijn inzet en ter herinnering van al zijn wapenbroeders kreeg hij in maart 2012 de titel van eerste ereburger van Sainte-Ode.

 

         

 

                   

Glasraam opgedragen aan de 17th Airborne Division

Eglise d'Houmont
B-6680 Houmont (Sainte-Ode)

 

Top